Image
Circle K station
Image
truck foran circle k

HVO er fossilfri diesel

HVO diesel er lavet af 100% genanvendelige råstoffer – fx affald og biprodukter fra fødevareindustrien, og reducerer CO2-udledningen med op til 90% i forhold til fossile brændstoffer.

HVO står for Hydrogeniseret-Vegetabilsk-Olie og er et brændstof lavet på vedvarende energikilder, som udgør et vigtigt potentiale i udfasningen af fossil energi. HVO reducerer nemlig CO2-udledningen med op til 90% sammenlignet med fossile brændstoffer, og endnu bedre er, at produktet kan tages i brug i dag, da det kan bruges i de  fleste eksisterende lastbilsdieselmotorer.

I januar 2021 introducerede Circle K HVO100, som i dag sælges på elleve lokationer på tværs af netværket. Formålet er at understøtte lastbilsegmentet med et grønnere alternativ. Circle K har i 2022 implementeret HVO diesel i egen distribution. Således er over 50% af dieselforbruget konverteret til HVO, hvilket svarer til fuld drift af 10 lastbiler. Vi forventer dog, at procentandelen i juli 2023 vil være 70%, hvilket svarer til fuld drift af 15 lastbiler. Vi prøver generelt hele tiden at optimere distributionen for at minimere udledningen fra vores distribution. 

Image
Netværk-lastbil

Hvad er HVO?

HVO diesel fra Circle K er lavet af genanvendt madolie, som derfor er 100% fri for fossil olie og palmeolie. Vores HVO er desuden fri for palmeolie samt PFAD (Palm Fatty Acid Distillate).

Sådan produceres HVO

HVO fremstilles i to trin:

  1. Først en hydrobehandling af det 100% genanvendte råmateriale, som fx kunne være vegetabilsk olie (tidligere anvendt madolie fx. friture) eller animalsk fedt fra fx slagteriaffald.
  2. Herefter brintbehandles produktet. Dette skaber en kemisk reaktion, der gør, at HVO opnår de samme egenskaber som traditionel fossil diesel.

Fordele og ulemper

Fordelene ved HVO er mange. HVO-diesel brænder renere, og det giver blandt andet mindre sod i motoren – det gavner partikelfilterets levetid. HVO 100 fra Circle K er faktisk bedre for din bils motor end fossil diesel.

De miljømæssige gevinster er på samme måde til at forstå: Den HVO-diesel, du finder hos Circle K, leder til besparelser på CO2 på mellem 60 % og op til 90 %. Besparelsen kommer an på, hvilket råmateriale, HVO’en baserer sig på, og hvad denne optager i sin vækstfase. Under alle omstændigheder er det en gevinst både for dig, din virksomhed og for omverdenen, når du tanker HVO-diesel.

Udfordringen ved HVO er, at udbuddet ikke står mål med efterspørgslen, hvilket betyder at prisen langt overstiger fossil diesel. Dermed er det for mange ikke attraktivt at vælge HVO, men det håber vi ændrer sig i takt med, at det udbydes på flere lokationer.

Image
Netværk

Vil du vide mere om HVO?

Læs mere om HVO og find ud af, hvor du kan købe Circle K HVO 100.