Image
ev el lade
Image
ev el lade

Fremtidens elbiler: Moderne batteriteknologi og lademuligheder

Det er ikke nemt at forudsige fremtidens bilteknologi, men der er ingen tvivl om, at den er elektrisk. Der er allerede stor fremgang i antallet af solgte elbiler i Danmark, hvilken uden tvivl også betyder, at batterikapacitet og lademuligheder kun vil udvikle sig.

I fremtiden vil batterier vil blive større og kraftigere, mens opladningen vil gå hurtigere og være nemmere end i dag. Vi tager her et kig på de forskellige teknologier inden for elbiler, som netop nu testes og udvikles. 

Udskiftelige batterier og trådløs oplading

Der forventes at komme mange nye elektriske bilmærker til Europa i den nærmeste fremtid. Men faktisk har der også været stor udvikling, når det kommer til selve batteriteknologien. Kinesiske Nio har åbnet sin første batteristation uden for Kina, hvor Nio-ejere kan udskifte hele batteripakken på under fem minutter.

I Norge eksperimenterer man med trådløse ladestandere. I et testprojekt har udvalgte taxichauffører med en Jaguar I-Pace nemlig kunne lade deres parkerede bil via induktionsteknologi. 

Øget global efterspørgsel 

Den største ændring de kommende år, bliver højst sandsynligt den øgede globale efterspørgsel. Flere og flere lande oplever politiske skift fra benzin til el - og det gør samtidig, at behovet for nye modeller, hurtigere udvikling og bedre løsninger vokser. 

I USA er antallet af solgte elbiler fx steget fra 16.000 til to millioner de seneste 10 år. Samtidig øges fokus på vedvarende energi, miljøvenlig transport og en grønnere hverdag over hele verden. 

Trådløs oplading via ultralyd og WiFi

Forskning inden for nye og bedre batteriløsninger beskrives af mange som vor tids guldfeber. Forestil dig en fremtid, hvor du ikke skal bekymre dig om hverken rækkevidde eller lang ladetid - eller hvor du ikke engang behøver at stoppe din bil for at lade op. 

Der er masser af eksempler på nye teknologier under udvikling. I et forskningsprojekt har forskerne udviklet en antenne, der kan oplade batteriet via radiobølger, mens man kører - uanset hvor man befinder sig. Selvom teknologien er langt fra realistisk endnu, åbner det en mulighed for, at fremtidens elbiler måske kan oplades med elektromagnetiske bølger. 

Der forskes også i at anvende ultralyd til opladning. Virksomheden uBeam konverterer energi til lydbølger, som sendes mod bilen før de igen omdannes til energi. Indtil videre har forskningen mest fokuseret på opladning af smart phones og bærbare computere, men måske kan elbiler oplades på samme måde i fremtiden. 

Naturlige batteriløsninger

Også IBM arbejder på at udvikle batterier til elbiler, og arbejder på en batterkemi, der er helt fri for tungmetaller, og som kan udkonkurrere lithium-ion-batterier. Materialerne er udvundet fra havvand og vil være både billigere at producere, oplade hurtigere og have mere power. IBM samarbejder med Mercedes-Benz om at udvikle teknologien, men det er usikkert, hvad det endelige resultat bliver. 

Ligesom havvand, kan sand også blive et naturligt alternativ i fremtiden. På University of California Riverside arbejder man med en teknologi, hvor sand bruges til at skabe rent silicium (hovedingrediensen i silikone). På den måde, vil man kunne opnå hele tre gange bedre ydelse end nutidens batterier har, og samtidig forstærke batterilevetiden betydeligt. Virksomheden bag teknologien er batteriiværksætteren Silnano og projektet støttes af Daimler og BMW. 

En fremtid med mange muligheder

Der er ingen tvivl om, at vi har meget godt i vente, når det kommer til batteri- og ladeteknologi. Hvad realiteten bliver, er svært at spå om, men der er ingen tvivl om, at branchen sigter mod bedre, mere miljøvenlige og kraftigere batterier. 

Image
ellader